Skupina 21

Vrtec Rogaška Slatina
Enota: Studenček

Vzgojiteljica: Marjana Šrimpf
Pomočnica vzgojiteljice: Lana Halužan

 

JESENSKI VRTILJAK V SKUPINI 21

Jesen je čas, ko se vse spreminja in ko nam narava podari čudovite sadeže, plodove…

Jesen je čas, ko se na popoldanskem srečanju družimo vsi v vrtcu: otroci, starši in strokovne delavke.

V skupini 21 smo se podali v raziskovanje jeseni in njenih darov. To je tudi priložnost, da otroci zares doživijo tisto pravo jesensko vzdušje in se preko igre naučijo marsikaj novega, spoznajo zanimive stvari, se igrajo v naravi in z naravo.

Otroke sva  seznanili z jesenskimi  plodovi in poljskimi pridelki. Posamezne poljščine smo podrobneje spoznali preko vseh čutil: tipanja, vonjanja, ogledovanja, okušanja. Otroci so prepoznali bučo, koruzo, jabolko, grozdje,….  Skupaj z otroki smo se pogovarjali o okusu posameznega pridelka. Vsak otrok je izbral pridelek, ki mu je bil najbolj okusen. Pri tem so bili zelo odzivni in zainteresirani, saj imamo v vrtcu tudi za malico zelenjavo in je otrokom to znano. Otroci so jedi okušali po lastni želji. Skozi dejavnosti so spoznavali, da lahko poljske pridelke (koruzo, buče, repo,…) uživamo v različnih jedeh.

Preizkusili so se tudi v različnih jesenskih opravilih, kot so luščenje koruze in čiščenje buč. Kotiček z naravnim materialom jih je pritegnil, zato so v njem zelo dolgo vztrajali. Otrokom igra z jesenskimi pridelki ni bila le zabavna, temveč jih je spodbudila k ustvarjalnosti in iznajdljivosti. Igra je bila popolnoma drugačna, saj so otroci pri ustvarjanju veliko bolj sodelovali, se pogovarjali in dogovarjali. Vzdušje  v skupini je bilo zabavno, razigrano in obenem sproščeno. Ustvarjali smo tudi na likovnem področju, kjer so otroci tiskali s koruzo, barvali in odtiskovali jesensko listje.

Tople, sončne jesenske dni pa smo izkoristili tudi za igro na prostem. Opazovali smo pisano listje, ga nabirali, grabljali, prevažali v samokolnicah… Otroci so ob tem izražali veselje, zadovoljstvo, bili so sproščeni in razigrani. Na prostem smo izvajali tudi razne gibalne igre, gibanje na prostem, hoja po čutni poti, igra v mivki.

V tem času smo realizirali tudi jesensko druženje s starši. Veseli nas, da se je druženja udeležilo veliko število otrok in staršev. Aktivno smo se vsi skupaj preizkusili v podnebnem teku na pripravljeni trasi. Tudi zaposleni in starši smo uživali ob druženju. Skupaj smo preživeli lepo jesensko popoldne se posladkali s kuhanimi in pečenimi kostanji ter odšli domov polni novih vtisov in spominov.

Strokovni delavki Marjana in Mojca

Na vrh
Accessibility