PREHRANA v Vrtcu Rogaška Slatina
Prehrana predstavlja pomembno področje v človekovem življenju, še posebej pa v obdobju predšolskega otroka. V tem obdobju pomembno vpliva na zdrav telesni in dušeni razvoj. Prehranjevalne navade, ki jih otroci pridobijo v zgodnjem otroštvu, vplivajo na izbiro živil in način prehranjevanja tudi v kasnejšem življenjskem obdobju in s tem na zdravje v odrasli dobi.
Pri načrtovanju prehrane za naše otroke nas uresničujemo vizijo našega vrtca in v čim večji meri upoštevati priporočila iz Smernic zdravega prehranjevanja v vzgojno izobraževalnih ustanovah.
Osnovno vodilo je torej skrb za varno in zdravo prehrano otrok.
Poudarki naših prizadevanj
- V skladu z planom postopno vključujemo maslednaja ekološka živila: eko korenček v 100% deležu, ter eko mleko, eko jabolka, eko moke za pripravi sladic, eko ajdova kaša, eko prosena kaša, eko ješprenj, eko zelenjavo, eko goveje meso in eko marmelado. Ta eko živila so v manjših deležih. Dva krat mesečno pripravijo naše kuharice zajtrk, ki je v celoti sestavljen iz ekoloških živil.
Živila ekološkega porekla na jedilniku označujemo z odebeljenim tiskom.
- V našo prehrano vključujemo naslednja lokalno pridelana živila: piščančje meso, krompir, med, sadni jogurt, občasno fižol, radič ter čajne mešanice. Občasno se srečujemo s težavami pri dobavi ekoloških in lokalno pridelanih živilih zaradi pomanjkanja le teh.
Vsako leto v okviru dneva slovenske hrane pripravimo tradicionalni slovenski zajtrk. Otroci se na ta dan pripravljajo, ozaveščajo se o pomenu zajtrka v prehrani ter o pomenu in prednostih lokalno pridelanih živil slovenskega izvora.
V tem šolskem letu vsak drugi mesec načrtujemo dnevni jedilnik, ki je v celoti sestavljen iz lokalno pridelanih živil.
Živila lokalnega porekla na jedilniku označujemo z **.
- V našem vrtcu pijemo nesladkani čaj oz. vodo. Zavedamo se da je to pomemben prispevek k zdravi prehrani. Pred dvema letoma, ko smo uvajali pitje nesladkanih tekočin smo se srečevali z občasnimi težavami, ko so nekateri otroci odklanjali nesladkane tekočine. Strokovne delavke so vztrajale in otroke vzpodbujale k pitju tekočin brez sladkorja.
Prizadevamo si, da bi bila prehrana naših otrok čimbolj zdrava in kakovostna. Ta cilj bomo v veliki meri dosegli tudi z vključevanjem ekoloških in lokalno pridelanih živil ter s pitjem nesladkanih tekočin.
Zavedamo se namreč, da so zdravi otroci naše veliko bogastvo.
Marija Čepin, OHZRiP